Een Zeker Iemand: Balanceren tussen mijn kiezen

Een half jaar geleden startte het project Een Zeker Iemand, een samenwerking tussen de Gerrit Rietveld Academie afdeling Beeld & Taal en De Gids over geschreven waarneming. Lees en luister vandaag de bijdrage van Kimiko Goodings en bezoek de website Een Zeker Iemand.



Mijn sudderend lapje verse tonijn,
sudderend, half bakkend, badend in zonnebloemolie.
De spetters vet die af en toe op mijn gezicht belanden,
druipen langzaam en terloops van mijn wang,
rusten tijdelijk uit op mijn lip.

Gemalen vier-seizoenenpeper, zwarte, rode korrels,
op de met teriyaki ingesmeerde tonijn.
Het middenstuk lichtelijk rauw en sappig,
een textuur waar ik op zou willen kauwen en aan wil zuigen.
De knapperige korst breekt af in tientallen stukjes die balanceren
tussen m’n kiezen.

Snijd het stuk tonijn doormidden met een keukenmes,
duw de buik van het mes er tot halverwege in en pers het tonijnen sap
eruit alsof je het vocht uit een sinaasappel wringt.
Laat het vet op de snijplank uitlekken, eruit sijpelen.

Mijn rose tonijn, van binnen rauw, van binnen rauw
met een knapperige teriyaki korst.
Ik wil je op twee lapjes licht gebakken aubergine leggen
bruine rand, bruine rand, aubergine benen, aubergine benen.
Mals en futloos, een matrasje voor mijn lapje tonijn.