Zin

Winnaar van de Verwey-schrijfwedstrijd

Eind 2014 organiseerden de Universiteit Leiden samen met De Gids de Albert Verwey-schrijfwedstrijd met als thema ‘Nieuw begin'. Uit ruim 100 inzendingen koos de driekoppige jury, bestaande uit Hanna Bervoets, Yannick Dangre en Gids-redacteur Niña Weijers, het korte verhaal Zin van masterstudent Literary Studies Siebe Bluijs.
Het juryrapport looft de toon van het verhaal: "Direct waren we gegrepen. Dat heeft te maken met het mysterie dat deze zinnen oproepen, terwijl de zinnen zelf kraakhelder zijn."


In Parijs houdt een man al geruime tijd de gemoederen bezig. Elke ochtend, zo weet men, stapt de man naast zijn bed in een kamer met geblindeerde ramen. Na een koude douche verschoont hij zijn oordoppen. Daarna zet hij zijn neusclip op en bindt zichzelf een blinddoek om. In zijn kamer, waar vrijwel niets staat, gebruikt de man zijn voeding. Elke maaltijd bestaat uit smaak- en reukloze voedingssupplementen, aangelengd met water. Zo leeft de man al zolang ieder zich kan herinneren.

*

De kluizenaar heeft een vlag aan zijn deurpost gehangen. Iedereen weet wat dit betekent. Een team van medisch specialisten staat klaar om de man op te vangen. De beste koks van het land zullen een feestmaal voor hem bereiden. Een orkest zal tijdens dit buffet een repertoire ten gehore brengen dat staat vastgelegd in een document dat in handen is van een door de man aangeschreven notaris. Hierin staat verder beschreven welke parfums de man wil ruiken en welke schilderijen hij wil zien.

*

Professor Redon neemt het woord op de persconferentie: “momenteel wordt onder toeziend oog van mijn assistenten de blinddoek afgewikkeld. Dit gebeurt laag voor laag, zodat onze cliënt langzamerhand aan het licht kan wennen. Als na de medische keuring blijkt dat de receptoren op adequate wijze de fysische verschijnselen om kunnen zetten naar neurale signalen, zal overgegaan worden tot de door de notaris gewaarborgde beschreven handelingen.” De notaris knikt kort in de richting van de camera’s terwijl hij zijn hand laat rusten op de besproken paperassen. De beelden van de grote zaal van de Théâtre des Champs-Elysées, waar tientallen mensen klaarstaan, gaan de hele wereld over.

*

In het theater is de lucht zwanger van opwinding. De stilte die invalt na het stemmen van het orkest kondigt de komst van de kluizenaar aan. De deuren van de zaal openen geruisloos. In het gedimde licht verschijnt de buitengemene gestalte van een oude man. De dirigent heft zijn baton voor het openingsakkoord. Professor Redon staat klaar om de hoofdtelefoon van de man af te nemen. Zijn dochter Céline is verantwoordelijk voor de neusclip. Iedereen houdt de adem in als de oude man reikt naar de knoop van zijn blinddoek.

*

Licht en alleen maar wit. Hiervoor was alles donker, maar ik zie nog steeds niets. Wat gebeurt er? Is het wel echt voorbij? Ik hoor niets. Geen orkest. Geen feestmaal. Geen parfum. Er is niemand. Niemand die mij toezingt.

Deze schrijfwedstrijd werd georganiseerd naar aanleiding van de jaarlijkse Verwey-lezing door de Universiteit Leiden. Ga voor info naar www.hum.leidenuniv.nl.