Cache #20: Een kreeft met grote crossbanden

Wekelijks wist De Internet Gids-redactie de zoekgeschiedenis en filtert voor u de resultaten.

Fragment uit het Altaarstuk van Heller (1507 - 1509) van Albrecht Dürer.
Volgens experts in de late middeleeuwen symboliseert de kreeft de matigheid, het is tenslotte de natuurlijke vijand van de slang (de zonde).

Ik fiets elke dag door het Westerpark in Amsterdam en afgelopen maandag zag ik aan de overkant van het water de eerste foodtrucks van de Rollende Keukens het gras op rijden. Van zo’n afstandje heeft het beeld van gekleurde wagens op een groen grasveld iets weg van speelgoedautootjes op een speeltapijt. Als je wel eens op je computer een video monteert, kan je bij dit beeld het tilt-shift effect toepassen, waarmee alles eruit ziet alsof het in Madurodam staat. Met het tilt-shift effect worden de bezoekers op het veld kleine poppetjes die met hele precieze penseelstreken zijn ingekleurd.

Toen ik klein was speelde ik veel met Lego, je zou kunnen zeggen dat het speelgoed tot mijn tiende jaar voor mij een way of life was. Mijn persoonlijke Lego-geschiedenis kent drie verschillende periodes. Ik had een bouw-fase waarbij ik rijkdommen vergaarde als een koning, later ontdekte ik dat je met de veer van een balpen een katapult-achtig wapen kon maken, dat was mijn barbaarse periode. Daartussen zat de macho periode. In die tijd was ik geobsedeerd door alles met wielen. Omdat ik nog niets wist van De Eerste Wet van Newton die het verband tussen beweging, wrijving en snelheid verklaarde, bouwde ik het liefst auto's met veel banden naast elkaar. Het mooiste compliment dat mijn broer me kon geven was dat mijn voertuig vet brede banden had, ook al reed het voor geen meter. Het logo van de Rollende Keukens is een kreeft met vet brede banden. Als zes-jarige had ik het kunnen verzinnen en met Legoblokjes in elkaar kunnen zetten. Als bandenkeuze voor de kreeft kies ik natuurlijk voor een grof profiel. Een kreeft met grote crossbanden.