Lawang 25 Sept. 1925

Zeemansbrieven

Tijdens Sail Amsterdam kiest De Internet Gids het ruime sop. J. Slauerhoff voer in de periode 1925 - 1927 op en neer tussen Oost-Azië en de Indische Archipel op zogenaamde koelieboten. In de brieven aan zijn uitgever Arthur Lehning en zijn vrouw Annie Grimmer doet hij verslag.

Vandaag: vervelende toestanden en weet Slauerhoff niet of hij 't zoolang durchhalt.


Sinds mijn laatste brief veel moeilijkheden gehad, die wel allen overwonnen zijn maar toch hun sporen nalieten. Vooreerst de schipbreuk Vondel - wel bekend uit de krant. Dit was zeer saai toch zat het schip flink vast tusschen de riffen. Ik ben op een ander schip overgegaan wat veel last en kosten gaf en tenslotte niet nodig bleek te zijn want de Vondel kwam een dag later vlot en mijn schip van bestemming de Tjiliboet was toch al vertrokken. Dus direct groote moeilijkheden in Batavia omdat uit A'dam al tegen mij was geageerd. 't Stond een ogenblik zo alsof ik geen aanstelling zou krijgen je begrijpt wat dat beteekend zou hebben. 't Is toch doorgezet maar toch zal eventuele ziekte mij dadelijk als vergrijp aangerekend worden. Een vervelende toestand. Met een andere boot ben ik toen weer naar Semarang gegaan daar mijn schip op de reede lag. Bemanning uitsluitend Chineezen. Elk officier heeft een revolver voor alle geval. Nu gaan we naar Japan via Celebes Borneo en dat moet zeer koud zijn dus een moeilijk begin waar ik wel tegen op zie. Maar 't is toch beter dan dat gezwalk hier in de Archipel op die doodsche reeden.
Of ik 't twee jaar zoo volhoud is zeer dubieus. Toch zou het zeer wenschelijk zijn dan kom ik met 6 of 8 mille thuis en kan de uitgeverszaak beginnen. Arth. bind ik jou in goudleer band Anneke liefst met mij samen als we zoo niet trop à l'étroit zijn. Maar waarlijk 't is de vraag of ik 't zoolang durchhalt.
Ik zit hier een beetje in de bergen 2 uur van Soerabaja. 't Is vrij koel maar een echte Indische provincieplaats soos bioscoop. C'est tout. Morgen hoop ik een eindje te klimmen. 't Is een vreemde sensatie, zoo redeloos,onverschillig, de temperatuur is ook zoo dat je niets voelt. 't Landschap harde kleuren bijna grootsch maar daarvoor niet woest genoeg. Na deze brief komt een heele tijd niets, van onderweg misschien nog iets, maar uit Japan is 't te ver. Ik hoop bij terugkomst berichten van jullie te vinden. En hierbij de St. Germain en Laye souvenirs. Mooi is het niet maar je kunt zien wie het is. Als jullie nieuwe foto's hebben stuur ze dan. Laat anders maken. Ik ben benieuwd of al mijn brieven nog reflexen wekken misschien verwondert de hoeveelheid maar ik heb nu eenmaal de meeste lust naar jullie te schrijven. Misschien verwondert het toch ook wel weer niet.

- Jean