Tropicana

Redactioneel / 20.01.20

Fwd: re: Tropicana

Redactie

Middenin de zomer van 1988 opende de burgemeester van Rotterdam het recreatieoord Tropicana aan de Maasboulevard. Het commerciële eldorado, dat vanuit de lucht een broeikas in de vorm van een circus lijkt, was een tropisch zwembad, wellnesscentrum, restaurantcomplex, vergaderzaal en partycentrum in één. Al gauw werd het een even legendarische als problematische plek. Tot aan het faillissement in 2011 onderging het allerlei transformaties om rendabel te blijven. Zo werd er de beruchte discotheek Tropicana gevestigd, die ondernemers nog steeds willen doen herleven.

Inmiddels is het zwembad waar de meisjes nooit veilig waren en de bacteriën het grootste feest vierden gesloten, en wordt de kas bevolkt door idealistische start-ups die experimenteren met ‘circular economy’, voor een duurzame toekomst. Warm is het er nog steeds. In de kelder groeien zwammen op koffiedik. Volgens uitbater BlueCity is het een plek voor ‘radicale disruptanten’, en verlaat geen enkel vuilniszakje het gebouw.

Na een lange, lethargische zomer laat de redactie van DIG zich door Tropicana inspireren voor een nieuw dossier (= een nummer zonder einddatum) waarin we zoeken naar krachtige verbeeldingen van de toekomst, nieuw of juist retro, streeploos schoon of half vergaan. In het bijzonder denken we aan de walmend hete, tropische toekomst, die ons volgens de voorspellingen over enkele decennia te wachten staat, en die de afgelopen zinderende zomer ineens heel voorstelbaar leek.

Voor even willen we onze beklemmende klimaatdepressies parkeren en zo pragmatisch mogelijk vooruitkijken: hoe ziet dat eruit, een tropisch Nederland? Hoe leven we, hoe feesten we, wat kopen we, wat hebben we nodig, wat denken we, hoe ruziën we, hoe ademen we? Wat zijn de kansen en mogelijkheden? Kunnen we ons in de toekomst verplaatsen zonder existentiële angst en toch strijdbaar blijven? Geen theorieën maar fictie, verbeelding, daar hebben we nu behoefte aan.

DIG (de nieuwe naam van De Internet Gids) vroeg schrijvers, beelddenkers en –makers, spoken word artists, gifjesgoochelaars en geluidskunstenaars om onze digitale ruimte zo vrij mogelijk te gebruiken. Voor onze gloednieuwe website, die met veel vertraging eindelijk kan worden onthuld.

We beginnen met een paar ijzersterke bijdragen van Asha Karami & Johan van Dijke, Sanne van Balen, Joeri Verbesselt, Sofie Lakmaker en onze nieuwe redacteur Basje Boer, en zullen de komende tijd het dossier blijven updaten. Dit jaar organiseren we bovendien een literaire avond op een passende locatie. Staying with the trouble - Donna Haraways credo is inmiddels een cliché, maar in trouble zijn we toch al, dan kunnen we er maar beter scherpe geesten op loslaten, en, nu de winter voor de deur licht, ons er in elk geval aan warmen.

Wees welkom om, net als bij alle andere dossiers van DIG, te reageren op de artikelen door kopij in te sturen naar webredactie@de-gids.nl. DIG-dossiers worden doorlopend aangevuld.

Cheers,

De DIG-redactie: Simone Atangana Bekono, Persis Bekkering, Basje Boer, Cyanne van den Houten, Fabienne Rachmadiev, Josephine van Schendel en Pete Wu.