&2023

Beeld & Poëzie / 23.03.23

Space Machines

Pieter Franciscus M

Space Machines bestaat uit drie typografische gedichten gericht aan ruimtetuigen: de James Webb Space Telescope, de Starlink-satellieten van SpaceX en de Perseverance Mars rover.

De gedichten zijn gevisualiseerd met ASCII-art, een manier om rudimentaire tekeningen te maken met lettertekens en symbolen: hexagonale spiegels voor James Webb, lichtpuntjes die langs de hemel trekken voor Starlink, en een kwadrant van het Marsoppervlak voor Perseverance.

De James Webb Space Telescope is een infrarood-ruimtetelescoop die de vroege geschiedenis van het universum in kaart moet brengen en op zoek gaat naar bewoonbare exoplaneten. De eerste foto die de ruimtetelescoop naar de aarde stuurde, was er echter eentje van zichzelf: Primary Mirror Selfie.

De Starlink-satellieten van SpaceX moeten dunbevolkte delen van de aarde van internet voorzien. De hoeveelheid satellieten die Starlink toevoegt aan de low-earth orbit brengt het Kessler-syndroom dichterbij: een kettingreactie van botsend ruimteschroot kan de aarde isoleren van de rest van het universum. Elon Musk tweette over zijn peperdure dienst: Great potential to lift people out of poverty.

De Perseverance Mars rover, vergezeld door de Marshelikopter Ingenuity, verkent de Jezerokrater. Drieënhalf miljard jaar geleden was daar een meer met een rivierdelta, waar mogelijk sporen van leven te vinden zijn. Mars werd vermoedelijk slachtoffer van catastrofale klimaatverandering. In het kleurenpatroon van de Perseverances landingsparachute zat een boodschap gecodeerd: Dare mighty things.

Afbeeldingen
James Webb, bron: ESA
Starlink, bron: YouTube.com
Ingenuity: bron: NASA Jet Propulsion Laboratory

Pieter Franciscus M is schrijver en wetenschapper. Hij publiceerde in o.a. Het Liegend Konijn, Hard//Hoofd, DW B, De Reactor, Poëziekrant, De Optimist, Op Ruwe Planken, Kluger Hans, Tijdschrift Ei en The Chronicle of Higher Education.

Meer van deze auteur